Foremki do masy cukrowej – metalowe czy silikonowe?

Coraz częściej przygotowuje się domowe ciasta, desery, a także torty, które wymagają wykończenia w postaci elementów dekoracyjnych. Naprzeciw zapotrzebowaniu wychodzą producenci, wprowadzając do sprzedaży foremki do masy cukrowej, które posiadają tak różne kształty, że można wybrać najbardziej odpowiedni.

Jakie przybory do formowania masy cukrowej są obecnie najbardziej popularne?

Do niedawna najczęściej kupowane były foremki metalowe, które jednak przy całej swojej przydatności mają kilka wad. Podczas pieczenia mocno się nagrzewają, masa przywiera do ścianek, przez co dosyć trudno wyjąć zawartość bez jej uszkodzenia.

Foremki silikonowe, które są coraz chętniej wykorzystywane przy pracach cukierniczych mają więcej zalet, między innymi nie nagrzewają się, mają nieprzywierające ścianki, a to powoduje, że łatwiej wyjąć dekoracje, bez ich odkształcenia.

Jakie elementy dekoracyjne można wykonać przy pomocy foremek?

Możliwości w tym względzie są praktycznie nieograniczone. Przeglądając ofertę znajdującą się w sprzedaży, można wybrać spośród mnóstwa różnych kształtów, wielkości, a także faktury powierzchni.

Dzięki temu wykonanie dekoracji na uroczystości rodzinne, święta, a także wiele innych okazji jest łatwiejsze.

Foremki do masy cukrowej dostępne w tym miejscu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Cukiernia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz